Cerrar

es | val   

Què són les tecnologies convergents?

NBIC («Nano-Bio-Info-Cogno»), unes noves disciplines tecnològiques de gran potencial per al segle XXI

Publicado por mcarmen
miércoles, 07 de octubre de 2009 a las 14:30

Al llarg del segle XX, les tecnologies de la comunicació i el coneixement (TIC) han contribuït a la transformació de les nostres societats, des dels sistemes informàtics que permeten que les empreses siguen més productives, o els sistemes de telefonia mòbil que faciliten la comunicació entre persones i que sens dubte estan canviant molts estils de vida, fins a Internet, que ha posat a l'abast de tothom informacions que abans eren inaccessibles.

La biotecnologia està transformant diferents sectors d'activitat, des de la producció d'aliments amb productes funcionals fins a la medecina a través de la millora dels sistemes de diagnosi i tractament mèdic.

La nanotecnologia està permetent també el desenvolupament de materials amb propietats noves i útils en la producció de teixits, l'electrònica, la generació d'energia, etc.

La cognociència i la neurociència tenen com a objectiu resoldre els enigmes del funcionament del cervell, comprendre el fonament físic de les sensacions humanes i, a partir d’ací, resoldre molts dels enigmes del comportament humà. Actualment, i com a conseqüència del desenvolupament individual de cada una d’estes disciplines, s’està conformant un nou àmbit científic-tècnic on la confluència d’estes diferents disciplines científiques permetrà desenvolupar avanços tecnològics inimaginables per a la societat.

És la coneguda com Convergència de Tecnologies (CT): «nano-bio-info-cogno», amb l’acrònim NBIC.

Segons els experts, les NBIC constitueixen un dels majors reptes tecnològics per al segle XXI. I la Unió Europea reconeix este àmbit científic-tècnic com a un dels àmbits a desenvolupar per tal d’avançar en l’Agenda de Lisboa, amb aposta pel desenvolupament NBIC («Nano-Bio-Info-Cogno»), unes noves disciplines tecnològiques de gran potencial per al segle XXI, com a una temàtica prioritària: Converging Technologies for the European Knowledge Society (CTEKS). La convergència tecnològica NBIC està possibilitant el sorgiment de branques tecnològiques noves com ara:

. La bioinformàtica, que permet la utilització de les tecnologies de la informació i el coneixement (TIC) en la resolució de problemes biològics; actualment s’utilitza en la investigació del genoma que ajudarà a detectar i curar malalties.

. La nanomedecina, que permet el desenvolupament de sistemes de subministrament i dosificació de medicaments de forma més efectiva.

. L’enginyeria de sistemes bioinspirats permetrà l'existència de mecanismes artificals capaços de simular els sentits humans (la visió, el gust, la olor...) i que podrà incorporar-se a objectes i sistemes diversos, com per exemple: sistemes de control, diagnosi mèdica, robòtica intel·ligència artificial, i per a resoldre problemes de salut en les persones.

 

Proposta d’actuació: explorar les oportunitats de les NBIC en el nostre àmbit d’actuació.

Sens dubte les NBIC són un àmbit científic incipient, tot i que ja estan sorgint alguns resultats que s'estan aplicant a nivell empresarial.

Té sentit comptar amb alguna d’estes iniciatives en la nostra empresa/organització?

Podem indagar possibles aplicacions en els productes i servicis que oferim?

Podem analitzar la possible creació d’un àrea en la nostra empresa/organització que es prepare i treballe en el desenvolupament de productes/servicis que incorporen solucions en este àmbit?

Incorporar a la nostra empresa iniciatives NBIC ens obriria a nous clients? Per què no canviar el nostre model de pensament i convertir-nos en «pioners», en col·laboració amb centres tecnològics i/o aliança amb altres empreses per al desenvolupament i aplicació de les NBIC en el nostre àmbit? O una volta més esperarem que altres empreses les desenvolupen i després copiar-les...

 

Font: CEEI Alcoi

3.03
visitas hoy 8 · visitas total 26.105

Usuario: mcarmen

Canal: CEEI Alcoy

Fecha publicación: 07/10/2009 14:30

Url: https://ceeialcoi.emprenemjunts.es/?op=8&n=1187

Comentarios

angelicaarregoc

angelicaarregoc - 07-02-2015

En pro del desarrollo

Dada mi experiencia en el campo de la tecnología, se puede decir de que este es un avance que tarde o temprano iba a llegar debido a que todas las ramas de la ciencia en el mundo son cada vez mas ligadas a los avances tecnológicos y de la computación, debido a que esta facilita muchas tareas en nuestro diario vivir. Los términos como bio-ingeniería ya llevan un tiempo rondando en los pasillos de muchas universidades del país (Colombia) dando de esta manera, a entender de que es necesario este tipo de avances en conjunto, sin embaro la nanotecnología es algo que poco a poco ha ido cogiendo campo y donde verdaderamente se podría explotar su máximo potencial sería como dice este artículo en el área de la medicina. Solo resta ver que avances nos tendrán ambas ciencias en el devenir de los años.

 

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio.
Al continuar con la navegación consideramos que aceptas su uso y nuestra política de cookies.

Aceptar