Cerrar

es | val   

«Investiguem perquè els aliments siguen més segurs, de qualitat i sostenibles»

Entrevista a Cristina Molina, directora de l'IATA

BIOVAL (CLÚSTER BIO de la Comunitat Valenciana)

BIOVAL (CLÚSTER BIO de la Comunitat Valenciana)

Publicado el viernes, 10 de marzo de 2017 a las 10:01

Mostrar ampliado

Dña. Cristina Molina Rosell, Directora del IATA

Na. Cristina Molina Rosell, Directora de l'IATA

Cristina Molina-Rosell (València, 1966) és professora d’investigació a l’Institut d’Agroquímica i Tecnologia d’Aliments (IATA) del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) i professora associada a la Universitat de València. La seua investigació s’ha centrat en els aliments i principalment en el disseny, desenvolupament i valoració bioquímica, tecnològica i nutricional de productes millorats de cereals. Cristina és presidenta en el Subcomitè de Cereals i Derivats d’AENOR i representant espanyol en els Comitès de Normalització Europeu (CEN) i Internacional (ISO), membre de la Societat Espanyola de la Malaltia Celíaca i de l’American Association of Cereal Chemist International (AACCI).

1.- Durant els 50 anys de l’Institut de segur que l’agroquímica i tecnologia dels aliments ha evolucionat bastant. Quins són els principals desenvolupaments i innovacions que podria destacar?

Efectivament, durant estos 50 anys pensem que l'Institut ha contribuït a l'avanç científic i al desenvolupament econòmic del país. No m’atreviria a seleccionar-ne un d’entre ells. Però sí voldria destacar els avanços realitzats en productes carnis i de panificació, la contribució a l’envasat i la seguretat alimentària, així com la innovació en llevats com a agents actius en el processat d'aliments o la implicació de la microbiota en determinades patologies.

2.- Quina és la missió de l’IATA dins del sector R+D+I actualment?

La nostra missió és realitzar investigació d’excel·lència al voltant dels animals per tal d’aconseguir que siguen més segurs, de qualitat i saludables, i tot això mitjançant processos eficients i sostenibles. Per descomptat la transferència és un dels nostres objectius prioritaris, per assegurar així la implantació dels resultats de la investigació. En la nostra missió també té un paper primordial la formació de professionals a tots els nivells, des de tècnics fins a especialistes en les diferents temàtiques.

3.- El sector està vivint una etapa vibrant de canvis. Quins reptes pensa que se’l plantegen per als pròxims anys?

És cert que l’alimentació està patint grans canvis als quals hem de donar resposta. Davant d’això, la cerca de noves fonts d'aliments, el concepte d'aliment com a teràpia nutricional i prevenció de malalties cap a una alimentació personalitzada i la sostenibilitat constitueixen grans reptes que únicament poden abordar-se a través de la investigació, el desenvolupament i la innovació.

4.- Com abordarà l’IATA estos reptes, després de 50 anys?

El nostre desig és continuar amb les cotes d’excel·lència i posicionament internacional, amb anticipació a les tendències i mitjançant l’adaptació ràpida als canvis. Per a això volem apostar per la captació de recursos humans d’excel·lència i l’adquisició d’infraestructures i tecnologia acords a les demandes dels investigadors per tal d’aconseguir els objectius científics i tecnològics de forma eficient i efectiva.

5.- Com pot l’IATA donar suport a les empreses Biotech? Quins servicis els ofereix?

Una de les línies d’investigació més important de l’IATA és la biotecnologia en el context dels aliments. Com a aspectes més positius de la col·laboració amb l’IATA jo destacaria: l’IATA realitza investigació d’avantguarda, amb un caràcter molt disciplinari i un posicionament i una xarxa de col·laboracions internacional. Estos tres aspectes són fonamentals per tal d'abordar objectius de forma integral i amb bases científiques, amb suport a les empreses per desenvolupar projectes d'investigació innovadors que incrementaran la seua competitivitat i el seu posicionament tant en el panorama nacional com internacional.

6.- En quines grans investigacions està immers ara mateix l’IATA?

Com ja he mencionat anteriorment, l’IATA és un referent internacional en Biotecnologia Alimentària, i això és conseqüència de les investigacions que s’estan duent a terme en els temes de major interés per a la indústria biotecnològica. Per fer un breu resum, a l’Institut treballem en els tres grans grups microbians utilitzats com a ferramentes biotecnològiques per a la producció d’aliments i begudes fermentades. Em referisc a llevats, bactèries làctiques i fongs filamentosos. L’actual desenvolupament tècnic ens està permetent conéixer d’una manera integral la biologia d’estos microorganismes, seleccionar i millorar aquells ceps més adequats per a la indústria i utilitzar-los com a autèntiques factories cel·lulars. També destacaria la línia de treball en enginyeria de proteïnes, l’objectiu de la qual és la modificació d'enzimes per tal de desenvolupar nous productes i aplicacions biotecnològics. Per últim, no voldria oblidar-me de l’aproximació biotecnològica a processos posteriors a la collita, una línia de treball de gran interés per a molts empreses on es treballa en l’estudi de les interaccions fruit-patogen i en el desenvolupament de metodologies de conservació per tal d’evitar o reduir les pèrdues «postcollita».

7.- Des de la seua posició i la del seu Institut, pensa que existeixen oportunitats per a emprendre en el sector? Quins consells podem donar a un bioemprenedor o investigador que vol emprendre i traslladar la seua investigació al mercat?

Per descomptat que sí, oportunitats ens trobem contínuament, ja que vivim un entorn subjecte a canvis continus. L’important és identificar eixes oportunitats per donar resposta el més ràpidament possible. En general, s’aposta poc per la investigació perquè els resultats no són immediats, però cal fer apostes de futur per garantir el posicionament a mitjà i llarg termini.

Actualment tenim bioemprenedors o investigadors molt motivats i amb grans idees, i d'altra banda empreses àvides per trobar nous nínxols de mercat, de manera que cal afavorir i facilitar la interacció entre ambdues parts per tal de garantir la transferència efectiva i aprofitar tot el talent existent al nostre país.

5
visitas hoy 2 · visitas total 3.327

Usuario: bioval

Empresa: BIOVAL (CLÚSTER BIO de la Comunitat Valenciana)

Canal: CEEI Valencia

Fecha publicación: 10/03/2017 10:01

Url: http://ceeivalencia.emprenemjunts.es/?op=8&n=13583

Esta web utiliza cookies propias y de terceros para ofrecerte una mejor experiencia y servicio.
Al continuar con la navegación consideramos que aceptas su uso y nuestra política de cookies.

Aceptar